Wat is afschrijving?

Shane JebbinkShane Jebbink2 mei 2022 om 15:06

Afschrijving is het bedrag waarmee de waarde van de auto elk jaar afneemt. De afschrijving bepaalt voor een groot deel de leaseprijs.

auto-in-bergen

Afschrijving, wat is dat? Het is heel eenvoudig: met afschrijving wordt het bedrag aangeduid waarmee de auto jaarlijks in waarde daalt. Naarmate je auto meer kilometers heeft gereden en ouder wordt, wordt hij minder waard. De afschrijving is in de eerste levensmaanden/jaren van de auto het hoogst.

Hoe wordt afschrijving berekend?

Het rekenen begint met de nieuwwaarde van de auto, die is bekend. Bij aanvang van het leasecontract wordt bekeken hoeveel de auto na het einde van de looptijd nog waard is. Hoe oud is de auto dan (looptijd)? Hoeveel kilometer heeft hij gereden? Leasemaatschappijen weten vaak wat een auto na een aantal jaar met een aantal kilometers nog waard is. Dit bedrag (de waarde na de looptijd) wordt ‘restwaarde’ genoemd. De nieuwwaarde minus de restwaarde is de afschrijving. Zelf de restwaarde berekenen is lastig, omdat het afhankelijk is van veel zaken zoals de kilometerstand, de staat waarin de auto verkeerd en ook de vraag die er naar een (soortgelijke) auto is. Je kunt een idee opdoen van de restwaarde van een auto door naar prijzen op bijvoorbeeld Marktplaats te zoeken. Dit geeft soms een redelijk beeld.