Waar moet ik aan denken met private lease?

Shane JebbinkShane Jebbink2 mei 2022 om 14:51

Private lease wint nog steeds aan populariteit. Aan deze zaken moet je denken wanneer je voor een nieuwe auto gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

koppel-in-auto

Welke voorwaarden spreek ik af met de leasepartij? 

De hoofdvoorwaarden die je afspreekt met de leasemaatschappijen staan als filter in de modelpagina’s. Allereerst moet je bepalen hoeveel kilometer je per jaar met je leaseauto gaat rijden. Deze kilometerpakketten beginnen vaak bij 5.000 jaarlijkse kilometers en kunnen oplopen tot 35.000 jaarlijkse kilometers. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over hoeveel kilometers je gaat rijden, aangezien extra kilometers buiten je pakket vaak een stuk duurder zijn. Als je minder kilometer rijdt dan je pakket kan je dit geld bij enkele partijen terugkrijgen, maar dat verschilt per aanbieder.

Ook moet je de looptijd van je contract bepalen. Het is belangrijk om hier een weloverwogen keuze te maken, omdat je niet zomaar onder je contract uit kan komen. De contracten op lieverprivatelease.nl zijn af te sluiten voor 24, 36, 48, 60, of in sommige gevallen 72 maanden. Hoe korter het contract is dat je wil afsluiten, hoe hoger het maandbedrag uitvalt. 

Vervolgens moet je bepalen op welke brandstof je leaseauto moet rijden. Soms zijn modellen maar met één brandstof verkrijgbaar, maar bij andere modellen kun je kiezen tussen een benzinemotor, een elektromotor of een hybridemodel. 

Als laatste kun je vaak een keuze maken wat voor een soort transmissie je in de auto wil. Daarbij kun je kiezen tussen een handgeschakelde- of een automatische versnellingsbak.

Zijn er nog andere belangrijke voorwaarden waar ik rekening mee moet houden? 

Buiten de standaardvoorwaarden die je met een leasemaatschappij afspreekt, zijn er enkele andere belangrijke voorwaarden die aan je leasecontract verbonden zijn. Deze voorwaarden verschillen per partij, wat het belangrijk maakt om te controleren of de voorwaarden van de leasemaatschappij waar jij wil leasen passen bij jou.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of je met het contract over pechhulp beschikt, en hoe lang je moet wachten op vervangend vervoer als je dit krijgt aangeboden. Ook verschilt het per aanbieder of je opgebouwde schadevrije jaren behoud of zelfs verder kunt opbouwen tijdens het gebruik van de leaseauto. 

In het geval dat je wel schade rijdt zul je naar alle waarschijnlijkheid eigen risico moeten betalen voor de opgelopen reparatiekosten. Hoe hoog dit bedrag uitvalt ligt aan de leasemaatschappij die je kiest. Bij sommige aanbieders kun je dit eigen risico zelfs helemaal afkopen. Er zijn aanbieders die je naar specifieke garages sturen voor reparaties en onderhoud, bij anderen kun je dit zelf bepalen. Het is zelfs mogelijk bij enkele maatschappijen dat ze de auto bij je komen ophalen en later weer afleveren. 

In welke mate je verzekerd bent staat ook vastgelegd in het contract. Vaak betaal je maandelijks een extra bedrag voor een hogere verzekeringsgraad. Je moet dus bepalen of je WA, WA casco of All-in verzekerd wil zijn. 

Ook zaken als winter- of all-seasonbanden kun je toevoegen aan je contract. Soms is dat inbegrepen, in andere gevallen moet je daar een extra maandelijkse vergoeding voor betalen.
Het is mogelijk dat je de kosten van een private leasecontract niet meer kan dragen door veranderingen in je persoonlijke situatie. Je kan hierbij denken aan een scheiding of ontslag bij je baan. Het verschilt per aanbieder bij welke voorwaarden je onder het contract uit kan komen. Check daarom goed hoe dat zit bij de aanbieder waar jij je auto wil leasen, voordat je met een betalingsverplichting komt te zitten die je door een gebeurtenis niet kan dragen.