Wat is private lease en hoe werkt het?

Wat is private lease, en hoe werkt het?

Wat is private lease?

Private lease is een huurvorm waarmee je de beschikking krijgt over een nieuwe auto, die je leaset van een leasemaatschappij. Je sluit een overeenkomst af voor een bepaalde contractduur en aantal verwachte jaarlijkse kilometers en betaalt op basis van deze voorwaarden maandelijks een vast bedrag voor de auto. Dit is inclusief autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud. Je hoeft enkel nog de brandstof te regelen.

Inbegrepen bij private lease

Onderhoud

De leaseauto wordt geleverd door de dealer. De dealer doet ook het onderhoud van de lease auto zo lang het contract loopt. De jaarlijkse beurt, het vervangen van banden, de verplichte APK en mogelijke mankementen worden kosteloos opgepakt door de dealer. Let wel op: schades vallen hier niet onder. Hiervoor geldt dat er een eigen risico wordt gerekend. Wel is het in sommige gevallen mogelijk om de hoogte van dit eigen risico te verlagen door een extra maandelijks bedrag te betalen.

Verzekering 

Ook de verzekering valt binnen de leaseprijs. Het gaat hier altijd om een allrisk verzekering waarbij alle schades gedekt worden. Maar let op! Vaak is er sprake van een eigen risico: een minimum bedrag dat je zelf moet betalen aan een schadereparatie. Dit eigen risico geldt per schadegeval.

Belasting

Wie een eigen auto heeft, betaalt hiervoor wegenbelasting. Het bedrag is afhankelijk van het gewicht van de auto en de brandstof. De wegenbelasting is valt echter in de afgesproken lease prijs.

Afschrijving 

Dit is een belangrijke, want veel mensen vergeten de afschrijving mee te rekenen in een vergelijking tussen kopen of leasen. De afschrijving is het bedrag dat de auto elk jaar minder waard wordt. Dit bedrag ‘betaal’ je ook bij een nieuwe auto, die is na vier jaar namelijk ook minder waard dan toen hij nieuw was. De afschrijving is inclusief en bepaalt zelfs voor een groot deel de leaseprijs.

Brandstof of stroom regel je zelf

Het enige dat je nog zelf moet betalen bij private lease is de brandstof (benzine of diesel) of stroom. De kosten hiervoor zijn enorm afhankelijk van gebruik en veranderen doorlopend, vandaar dat deze niet inclusief zijn. Soms is het wel mogelijk om de brandstof mee te betalen in de leaseprijs. Hier wordt dan een bedrag toegevoegd aan de leaseprijs, elke maand wordt het verschil tussen het voorschot en het echte verbruik verrekend.

Een private leasecontract schept dus een hoop duidelijkheid over de maandelijkse kosten die je hebt aan je auto. Maar voordat je daadwerkelijk een private lease contract aangaat, zijn er heel wat stappen die je doorloopt. Wij zetten het hele proces even op een rijtje, dan weet je precies hoe alles verloopt.

Hoe werkt private lease

1: Keuze van de private lease auto 

Een van de belangrijkste stappen in het proces is uiteraard de keuze van de auto die je wilt gaan leasen. Wil je een compacte stadsauto, of heb je juist zoveel mogelijk ruimte nodig? Wat voor een carrosserie past bij mij? En wat voor een brandstof moet het worden? Wordt het een benzineauto, moet het een hybride worden of wil je liever een volledig elektrisch voertuig?

Wanneer je duidelijk voor jezelf hebt geformuleerd wat je wil hebben, kun je gerichter gaan zoeken. Met onze handige vergelijker kun je het zo filteren dat je alleen de auto’s ziet die precies bij jou en jouw situatie passen. Het enige wat je nog moet doen is de knoop doorhakken!

2: Looptijd private lease contract en kilometers private lease

De auto is gekozen, super! Nu moet je gaan bedenken wat voor een looptijd je verbindt aan dit private leasecontract, en tevens wat voor een kilometerpakket je kiest. Het is cruciaal dat je hier goed over nadenkt en de juiste keuzes maakt; het is namelijk soms niet gemakkelijk om deze voorwaarden na het afsluiten van het contract aan te passen. Tevens kan dit je geld gaan kosten. Denk dus goed na over wat je nodig hebt en wat bij jouw situatie past. 

3: Kies de juiste leasemaatschappij voor jouw private lease 

Nu je de voorwaarden die je wilt duidelijk hebt gemaakt en in onze vergelijker hebt ingevuld, zal je een hoop aanbiedingen voor je zien. Nu is het aan jou om de private lease aanbieder te kiezen die bij jou past. Let daarbij op de verschillende voorwaarden die leasemaatschappijen hebben. Het is aangeraden om altijd voor een leasemaatschappij te gaan die deel uitmaakt van het Keurmerk Private Lease. Gelukkig hoef je daar bij ons geen zorgen over te maken, aangezien al de aanbieders die te zien zijn in onze vergelijker aangesloten zijn bij het keurmerk. 

4: Financiële check bij het BKR

Nu je een keuze hebt gemaakt voor de private leasemaatschappij die het beste bij jou past, vindt er een financiële check plaats. Dit gebeurt altijd als een maatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Deze financiële toetsing vindt plaats bij het BKR en gebeurt op basis van allerlei gegevens die je doorstuurt. De check vindt niet alleen plaats voor de maatschappij, maar ook voor jezelf. Er wordt namelijk nagegaan of de financiële verplichting die je aangaat met het private leasecontract draagbaar is voor jou.

Let wel goed op, want door tussenkomst van het BKR zal je dus bij akkoord een BKR-registratie krijgen. Dit is niet erg, maar zeker niet bevorderlijk wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om in de nabije toekomst een hypotheek aan te vragen. Je zult namelijk met deze financiële verplichting op je naam een stuk minder geld kunnen lenen. Denk dus goed na of private lease bij jou past. 

5: Aflevering auto 

De contracten zijn getekend en de auto wordt bij je afgeleverd. Het rijplezier kan beginnen! Zorgeloos, want je bent ten allen tijde verzekerd. Hoe je precies wordt verzekerd verandert per aanbieder. Bekijk dus goed wat je behoeftes hierin zijn, en kies de aanbieder die hierbij past. Het komt ook voor dat je tegen betaling zwaarder verzekerd kan worden. 

Opbouw schadevrije jaren private lease

Een veelgehoorde vraag over private lease is wat er gebeurd met je opgebouwde schadevrije jaren. Die wil je natuurlijk niet zomaar verliezen. Ook hier is het antwoord dat het verschilt per aanbieder. Het kan zijn dat je schadevrije jaren verliest bij het aangaan van een private lease contract. Het is echter ook een mogelijkheid dat je de schadevrije jaren ‘parkeert’, en later wanneer je weer in een eigen auto rijdt ophaalt bij de verzekeringsmaatschappij. Het komt zelfs voor dat je de schadevrije jaren kan blijven opbouwen tijdens private lease. Ga goed na hoe dit zit per aanbieder!

6: Lease auto inleveren na afloop contract of contract opzeggen

Het leasecontract zit erop en je gaat de auto weer inleveren. Of toch niet? Het is vaak mogelijk om je leaseauto tegen een bedrag dat bepaalt wordt door de maatschappij over te nemen. Hoe hoog dit bedrag uitvalt hangt uiteraard af van de staat van de auto en de kilometerstand. Als je de auto niet wil overnemen hoeft dit uiteraard niet. Je kunt een nieuwe private leasecontract aangaan bij jouw leasemaatschappij, of een andere leasemaatschappij als je dit liever hebt. 
Zit je contract er nog niet op, maar wil je er wel vanaf? Erg vervelend! Het is vaak mogelijk je contract eerder op te zeggen, maar dit kost dan wel een bepaald boetebedrag. Dit kan afhankelijk van de situatie vrij hoog uitvallen. Geen ideale oplossing dus. Een andere optie is om het contract over te laten nemen door iemand anders. Dit kan een zoektocht zijn, maar gelukkig zijn hier speciale websites voor. Wanneer je iemand hebt gevonden om je contract over te nemen ben je zelf van dit contract af.

Wat zijn de voordelen van private lease

Twijfel je nog of private lease echt iets voor jou is? Check dan de voor- en nadelen van private lease. Private lease heeft vele voordelen zoals:

  • Alles wordt voor je geregeld
  • Geen spaargeld nodig
  • Inzicht in je kosten
  • Alle voordelen van een nieuwe auto
  • Geen onverwachte kosten
  • Altijd een auto

Ook kleven er enkele nadelen aan het lease van een auto zoals een bkr-registratie of het niet/moeilijk tussentijds kunnen aanpassen van je contracten. Daarom is het heel belangrijk om te kijken naar je huidige situatie en toekomstplannen. Hoe past private lease daarin en wat levert het op? Lees hier alle voordelen en nadelen van private lease.  

Meer weten over private lease