Kopen of private leasen?

Shane JebbinkShane Jebbink2 mei 2022 om 09:11

Misschien ken je de discussies wel: een nieuwe auto … kun je beter kopen of private leasen? Hoewel het antwoord niet eenvoudig of eenduidig is, kunnen we je zeker een paar stappen verder helpen.

vrouw-in-auto

Lees ons blogartikel Private lease of kopen, wat is beste voor jou? voor een uitgebreid antwoord op deze vraag.

Kopen met eigen geld is goedkoper

Waarom is de vraag lastig te beantwoorden? Dat komt doordat elke situatie anders is. We gaan hier in ieder geval uit van een nieuwe auto.

Een auto kopen is vrijwel altijd de goedkoopste oplossing wanneer je geen geld hoeft te lenen. Je kunt zelf onderhandelen met de dealer en zo de maximale korting binnenhalen. Maar je moet het geld wel op de bankrekening hebben staan, want lenen is duur. Zo duur dat het voordeel van kopen komt te vervallen.

Voordelen van private leasen

Je gaat dus niet leasen als je puur voor de kosten gaat, maar waarom dan wel? Bijvoorbeeld wanneer je het geld voor een nieuwe auto niet op je rekening hebt staan of het geld liever aan iets anders uitgeeft (of achter de hand houdt). Private leasen is echter vooral prettig, omdat je precies weet waaraan je toe bent. Je betaalt een vast maandbedrag. Belasting, onderhoud en verzekering zijn geregeld en inclusief. Alleen voor de brandstof (stroom) moet je zelf betalen. Geen dure reparaties, ingewikkelde verzekeringen of vervelende belasting dus.

Liever leasen

Het allergoedkoopst ben je uit wanneer je van eigen spaargeld een nieuwe auto koopt. Het voordeel van leasen is echter dat je volledig ontzorgd wordt: het onderhoud is geregeld, en belasting en verzekering worden voor je betaald. Dit maakt private leasen heel gemakkelijk.