Private lease en carrosserie keuze

Private lease carrosserie keuze, wat past bij mij?

Auto’s komen in alle denkbare kleuren, versies en vormen voor. De buitenkant van de auto, de metalen schil, en dus ook de manier waarop je een merk en model kunt herkennen, wordt de carrosserie genoemd. Het woord stamt af van het Franse ‘carrosse’, wat koets betekent.

De carrosserie kan gezien worden als het skelet van een auto en bepaalt een hoop zaken aan de auto. Zo wordt het uiterlijk van een voertuig nadrukkelijk erdoor gekenmerkt, maar ook praktische zaken als ruimte en prestaties van de auto worden deels bepaald door de vorm van de carrosserie. 

Voor verschillende behoeftes zijn dus verschillende carrosserievormen te vinden, met allen hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zetten we alle gangbare carrosserievormen voor je op een rij met hun plus- en minpunten. Hierdoor kan jij bepalen wat het beste bij jouw situatie past.

Sedan

Wanneer men verwijst naar een sedan doelen ze op een auto met vier deuren en een kofferbak die los staat van de binnenruimte van de auto. Met dat laatste onderscheidt de sedan zich van andere carrosserievormen als de hatchback, stationwagen en coupé. 

De sedan wordt over het algemeen gezien als een luxe en zakelijke optie en wordt vaak gebruikt in het zakelijke segment. Mocht je in vergelijker op zoek gaan naar een sedan: merken duiden ze naast sedan ook aan als limousine, berline of saloon.

Nederland was ooit een echt sedan-land, maar door de wereldwijd toegenomen populariteit van de SUV (en eerder de MPV) raakt de sedan steeds meer uit de gratie.

Enkele voorbeelden van sedans zijn de Mercedes-Benz C-Klasse, de Audi A3 en de BMW 3-serie.

Voordelen 

  • Luxueuze en zakelijke uitstraling 
  • Interieur over het algemeen ruimtelijk opgezet 
  • De afgescheiden kofferbak is ruim

Nadelen

  • Door positionering in midden/topklasse relatief prijzige optie 
  • De afgescheiden kofferbak zorgt ervoor dat je de bagageruimte niet kunt vergroten

Stationwagon

Simpel gezegd is de stationwagon een sedan waarvan de achterkant niet afloopt. Het dak loopt door en de achterklep loopt (bijna) recht naar beneden. Hierdoor zijn de binnenruimte en de bagageruimte verbonden met elkaar en biedt de stationwagon enorm veel ruimte. Dit gegeven maakt de stationwagon een uitstekende optie als gezinsauto. 

Stationwagons komen tegenwoordig uitsluitend voor als vijfdeurs. Hierin wordt de achterklep ook als ‘deur’ gerekend. Ook voor de stationwagon gebruiken merken vaak afwijkende namen zoals wagon, estate, break, touring of combi. 

Enkele voorbeelden van stationwagons zijn de Mercedes-Benz CLA, de Ford Focus en de Toyota Corolla.

Voordelen 

  • Veel ruimte voor zowel de inzittenden als de bagage
  • Uitstekend geschikt als gezinsauto

Nadelen

  • Duurder dan alternatieve carrosserieën zoals hatchback 

Hatchback 

De hatchback is een van de meest voorkomende carrosserievormen. Net als de station is de binnenruimte een geheel. Het verschil met de stationwagon is dat de hatchback de maatvoering heeft van de sedan (maar dan zonder de kofferbak). Hij is dus kleiner dan de station, maar biedt dezelfde voordelen.

Hatchbacks komen voor in driedeurs of in vijfdeurs varianten (ook hierbij geldt dat de achterklep telt als ‘deur’). Hatchbacks zijn in veel verschillende maten te vinden, van compacte stadsauto tot kleine gezinsauto. Hoeveel ruimte de hatchback biedt, is sterk afhankelijk van de daklijn.

Een schuin aflopend dak zorgt voor een sportief uiterlijk en een goede stroomlijn, maar is niet optimaal voor de hoofdruimte van de passagiers en de bagageruimte. Een vlaklopend dak en een veel stijlere achterklep wordt vaak als minder mooi gezien, maar het biedt wel meer ruimte.

Enkele voorbeelden van hatchbacks zijn de Hyundai i20, de Renault Clio en de Peugeot 208.

Voordelen 

  • Veelzijdig door verschillende verkrijgbare maten 
  • Compact maar toch ruimtelijk 
  • Heel veel keuze

Nadelen 

  • Kan tekortschieten in ruimte, voornamelijk op de achterbank en in de bagageruimte bij kleinere stadsauto’s 

SUV

De Sports Utility Vehicle (SUV) is een van de meest populaire carrosserievormen van Nederland. SUV’s stammen oorspronkelijk af van terreinwagens, die waren bedoeld om ook off-road goed overweg te kunnen. Ditzelfde geldt echter lang niet altijd voor SUV’s. Dit hangt af van de geschiktheid van de bodemplaat en de mogelijkheid tot vierwielaandrijving. 

SUV’s hebben een hoge instap en hoge zit en bieden veel ruimte voor hun passagiers en bagage. Omdat SUV’s groter en dus zwaarder zijn dan andere carrosserievormen verbruiken ze over het algemeen meer brandstof.

Enkele voorbeelden van SUV’s zijn de Dacia Duster, de Suzuki Vitara en de Opel Grandland.

Voordelen 

  • Comfortabele hoge instap en hoge rijpositie voor beter wegoverzicht 
  • Ruimtelijk voor zowel passagiers als bagage

Nadelen 

  • Relatief hogere kosten in maandbedrag en brandstofkosten

MPV

Wanneer je een groot gezin hebt is de Multi Purpose Vehicle (MPV) het antwoord op al je transportvragen. De MPV is eigenlijk een compacte en wat netter ogende bestelbus. Belangrijkste kenmerk is dat de binnenruimte inclusief de motorruimte uit één deel bestaat. Dit wordt monospace genoemd.

De MPV heeft net zoals de SUV een hogere instap en een hogere zitpositie. Traditioneel was het in een MPV mogelijk om rijen van stoelen te verwijderen en weer toe te voegen, maar tegenwoordig is dat niet altijd meer het geval.

Wel kun je nog steeds vaak schuiven met banken, waardoor je kunt kiezen tussen zitruimte of bagageruimte. Sinds de opkomst van de SUV is de MPV steeds minder populair geworden.

Enkele voorbeelden van MPV’s zijn de BMW 2-Serie Active Tourer en de Dacia Jogger.

Voordelen 

  • Enorm ruimtelijk en daardoor comfortabel voor veel passagiers 
  • Hoge instap en zitpositie

Nadelen 

  • Niet de meest sportieve modellen 
  • Weinig keuze

Cross-over 

Cross-over betekent feitelijk een kruising tussen verschillende soorten carrosserievormen. Er wordt echter met de term doorgaans gewezen naar een SUV-achtige carrosserie. In veel eigenschappen zijn cross-overs vergelijkbaar met SUV’s: hoge instap en zitpositie, ruimtelijke opzet voor veel been- en bagageruimte en zitplaatsen voor het hele gezin (of een groep volwassen mensen).

Het verschil is echter dat cross-overs vaak kleiner van stuk zijn en zeker niet geschikt zijn om off-road mee te rijden. Ook zijn cross-overs vaak wat sportiever vormgegeven. Wel is de scheidingslijn tussen cross-overs en SUV’s door hun gelijke kenmerken in sommige gevallen dun.

Enkele voorbeelden van cross-overs zijn de Kia Niro, Toyota C-HR en de Suzuki Ignis.

Voordelen

  • Comfortabele hoge instap en hoge rijpositie voor beter wegoverzicht
  • Ruimtelijk voor zowel passagiers als bagage

Nadelen

  • Door een sterker aflopende daklijn minder praktisch dan een SUV

Coupé

De coupé is een sportieve carrosserievorm en kenmerkt zich door zijn twee deuren en aflopende daklijn. Ook ligt de coupé vaak wat dichter bij de weg en is er weinig tot geen ruimte voor meer dan twee personen. Ook de bagageruimte is over het algemeen minder ruim opgezet dan bij andere carrosserievormen, wat de coupé een minder praktische auto maakt.

Enkele voorbeelden van coupés zijn de Toyota GR Supra en de BMW 2-Serie coupé.

Voordelen 

  • Sportief en luxueus uiterlijk 
  • Vaak gecombineerd met relatief krachtige motoren

Nadelen 

  • Minder praktisch dan andere carrosserievormen 
  • Ruimte op de achterbank en in de bagageruimte is vaak niet groot 

Cabriolet

Een cabriolet is een auto waarvan het dak naar beneden geklapt kan worden. Dit kan zowel met een zachte stoffen kap, als een ‘hardtop’. Laatstgenoemde is een hard dak van kunststof of metaal dat met een automatisch systeem naar beneden geklapt kan worden. Wanneer het dak niet is ingeklapt is de auto eigenlijk een coupé. 

Een voorbeeld van een cabriolet is de Fiat 500c.

Voordelen 

  • Met lekker weer ideaal om buiten te rijden 
  • Sportieve uitstraling

Nadelen 

  • Dak is gevoelig 
  • Niet de meest praktische keuze bij minder weer of qua ruimte

Meer over private lease