De belangrijkste voordelen en nadelen van private lease

Shane JebbinkShane Jebbink25 oktober 2022 om 14:30

Private lease maakt het mogelijk om zonder zorgen en inleg van eigen geld in een gloednieuwe auto te rijden. Belasting, verzekering en onderhoud zijn inbegrepen in het vaste maandbedrag. Dat klinkt goed en er zitten veel voordelen aan private lease, maar er zijn ook nadelen. Dit moet je weten voordat je een beslissing maakt.

Citroen C1 met rood dak en een stad in de achtergrond

Private lease: 7 Grote voordelen

Omdat er meer voor- dan nadelen zijn en omdat we van een positieve insteek houden duiken we eerst in de grootste voordelen van private leasen.

Private lease voordelen banner

Geen zorgen en een vast bedrag (#1)

Wellicht het meest prettige aan private lease is dat je precies weet waar je aan toe bent. Elke maand betaal je een vast bedrag voor het rijden in je nieuwe auto.

Het enige dat niet bij de prijs is inbegrepen is de brandstof (stroom). Verzekering, belasting en onderhoud zijn inclusief.

Je bent dus helemaal af van de onzekerheid met betrekking tot onderhoud. Let wel op dat het bij schade kan zijn dat je een eigen risico moet betalen.

Wat kost private lease?

De vaste kosten zijn prettig, maar hoe hoog zijn die kosten dan? Dat is heel erg afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt. Hoeveel kilometer wil je per jaar rijden? Wat is de looptijd?

Private lease Volkswagen Golf in de kleur wit

Hoeveel eigen risico wil je betalen bij schade? En natuurlijk ook: voor welke auto kies je? We zetten op een rij wat de keuzes betekenen voor de prijs:

  • Prijs van de auto: hoe hoger de aanschafprijs van de auto, hoe hoger het maandbedrag. Opties en accessoires tellen mee bij de basisprijs.
  • Aantal kilometers: hoe meer kilometers je per jaar in het contract laat opnemen, hoe hoger de prijs. Minder kilometers betekent een lagere maandprijs.
  • Looptijd van het contract: je kiest vaak voor 24 tot 60 maanden. Hoe korter de looptijd, hoe hoger het maandelijkse bedrag.
  • Eigen risico: je kunt bij veel aanbieders kiezen om het eigen risico te verlagen. Hoe verder je dit verlaagt, hoe hoger de maandprijs.

Gemak (#2)

Het kiezen van een auto is misschien het meeste werk bij private lease. Onze private lease vergelijker helpt je de juiste aanbieder te vinden.

Wellicht duurt het even voor het contract volledig is afgerond, maar daarna ben je af van al het gedoe. Alles wordt voor je geregeld: belasting, onderhoud (en keuring wanneer dit verplicht wordt) en verzekering.

Wanneer er iets aan de hand is onderweg, is pechhulp geregeld via de leasemaatschappij. Gemakkelijker kan het niet.

Geen eigen (spaar)geld nodig (#3)

Een nieuwe auto biedt veel voordelen: je rijdt zuinig, veilig en comfortabel. Maar een nieuwe auto is duur.

Spaarvarkentje met euromunten

De prijzen van (vooral kleinere) auto’s stijgen enorm. Bij private lease ben je af van een grote investering. Je hebt geen spaargeld nodig, of je kunt je spaargeld ergens anders voor gebruiken.

Voor een fijne vakantie bijvoorbeeld of (verstandiger) voor zonnepanelen. Zeker wanneer je een elektrische auto least ben je met die combinatie supergoedkoop uit.

Goedkoper dan een auto financieren (#4)

Bij de nadelen zullen we uitleggen dat private lease vaak wat duurder is dan kopen, maar dat gaat alleen op wanneer je de nieuwe auto met spaargeld betaalt. Als je geld moet lenen om een (nieuwe) auto te kopen ben je door de rente zeker weten flink veel duurder uit.

Duurzame en schone opties (#5)

Elektrische auto’s zijn nog steeds een stuk duurder dan normale auto’s. Toch biedt rijden op stroom heel veel voordelen. Het is goedkoper, schoner en erg comfortabel. Dankzij private lease kun je zonder een grote investering nu al overstappen op elektrisch rijden.

Uitkomst voor jongeren (#6)

Wanneer je net klaar bent met je opleiding en je voor je eerste baan een auto nodig hebt, is private lease een goede uitkomst. Je rijdt in een nieuwe auto zonder een dure lening te hoeven afsluiten.

Vriendelijk voor senioren en ouderen (#7)

Voor senioren en ouderen is het vaak onmogelijk, lastig of extra duur om een lening af te sluiten. Private lease is dan een prima alternatief. Let wel op: ook veel private lease-aanbieders kennen leeftijdgrenzen. Vaak liggen die op 75 jaar.

Nadelen van Private Lease

Zoals je leest kleven er veel grote voordelen aan private lease. Toch zijn er ook enkele minder positieve kanten waar je rekening mee moet houden.

Private lease nadelen banner

Niet de goedkoopste optie (#1)

Als je zo goedkoop mogelijk een nieuwe auto wil rijden, kun je deze het best kopen. Maar let op: je moet hem dan wel kopen van je spaargeld.

Geld lenen voor een nieuwe auto is juist weer veel duurder dan private lease. Overigens weet je nooit zeker of kopen ook goedkoper is.

Wanneer je pech hebt, kunnen de onderhoudskosten flink oplopen. Bovendien ben je nooit zeker wat je auto nog oplevert wanneer je deze weer verkoopt (restwaarde).

Het aller-goedkoopst kun je overigens uit zijn wanneer je een tweedehandsauto koopt. Een auto wordt in de eerste maanden en jaren het snelst minder waard. Daarvan profiteer je bij een tweedehandsauto. Daar staat tegenover dat je met een tweedehandsauto ook meer risico loopt op (duur) onderhoud.

Wat als je leven veranderd? (#2)

Met private lease spreek je een contract af met een vaste looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten.

Daar staat wel tegenover dat je niet (altijd) goedkoop tussendoor van je contract af kan komen. Er kunnen veranderingen in je leven plaatsvinden waardoor je van je auto af wil: een scheiding of een andere baan bijvoorbeeld. De boete voor het afkopen van je contract is vaak niet mals.

Let op: bij verschillende aanbieders kun je voor een extra maandbedrag de mogelijkheid kiezen om tussentijds je contract op te zeggen.

Handig om te weten: lease je bij een aanbieder met het Keurmerk Private Lease dan is het contract in ieder geval altijd kosteloos te beëindigen bij bepaalde persoonlijke omstandigheden zoals onverwachts ontslag of overlijden.

BKR Registratie (#3)

Dit is een belangrijke waarover je goed moet nadenken. Met een private leasecontract ga je voor een vaste looptijd een financiële verplichting aan. Dit betekent dat je contract als een krediet wordt geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Formulier van een private lease BKR registratie

Dit is de centrale plek waar alle leningen geregistreerd staan. Deze registratie is van invloed op alle toekomstige kredieten die je wil afsluiten. Voor een hypotheek betekent dit dat je tot tienduizenden euro’s minder kunt lenen. Heel belangrijk dus om bij stil te staan voor je aan private lease begint.

Een private leasecontract is bindend (#4)

Het klinkt logisch, maar laat goed tot je doordringen dat je vastzit aan het contract dat je tekent. Je kunt er niet zomaar onderuit, of kunt het niet (altijd) gemakkelijk aanpassen. Denk dus heel goed na hoeveel geld je maandelijks wil uitgeven voor de volledige looptijd van het contract, hoeveel kilometers je denkt te maken en hoe lang je de looptijd wil vastleggen. Een auto is snel verkocht, maar van een contract ben je niet zomaar af.

Betalen voor extra kilometers (#5)

Bij het afsluiten van een private lease-contract kies je voor een aantal kilometers per jaar. Wanneer je hier ver onder blijft kan het zijn dat je daar niets voor terug krijgt van de aanbieder. Je betaalt dan te veel.

Weg met kilometerteller

Wanneer je boven dit aantal kilometers komt, ga je fors meer betalen per kilometer. Bij verschillende aanbieders kun je het aantal kilometers tussendoor wel verhogen of verlagen.

Private lease: wel of niet doen?

Dit waren de voordelen en nadelen van private lease op een rij. Voor het algemeen geldt dat het loont om goed na te denken over je huidige en toekomstige situatie en daarmee rekening te houden bij het afsluiten van een contract. Wanneer je de zaken goed overdenkt en regelt is private lease een fantastische mogelijkheid om in een nieuwe auto te rijden.

Meer lezen

Veelgestelde vragen over Private Lease


Wat is het verschil tussen short lease en private lease?
Het grootste verschil tussen short lease en private lease is de leasetermijn. Zoals je wellicht vermoed kun je bij short lease gebruikmaken van een (extra) korte leasetermijn. Na 1 maand kan de leaseovereenkomst per dag door jou beëindigd worden. Daar staat tegenover dat short lease vaak duurder is dan private lease.

Wat is het verschil tussen privé lease en zakelijk lease?
Bij zakelijk lease kun je de auto leasen via jouw werkgever of jouw eigen (bedrijfs)naam wanneer je ZZP’er en/of ondernemer bent. Zakelijk leasen heeft voornamelijk een aantal fiscale voordelen. Je bent dan vaak wel beperkt in het rijden kilometers voor privé doeleinden.

Waar moet je op letten bij private leasen?
Bij het zoeken naar een private lease aanbieding moet je o.a. rekening houden met natuurlijk de keuze voor een auto, looptijd en kilometrage van de overeenkomst, voorwaarden voor het voortijdig beëindigen van de overeenkomst, het tarief voor het overschrijven van het afgesproken kilometrage, de schadeprocedure en de borg.

Welke private lease aanbieder is het beste?
Het is lastig te zeggen welke private lease aanbieder de absolute beste. Sommige aanbieders hanteren voorwaarden die voor jou gunstig of juist ongunstig kunnen zijn. De ‘beste private lease aanbieder’ is daarmee een subjectief begrip. Wel kun je gemakkelijk een overzicht krijgen van de scherpste private lease aanbiedingen in onze vergelijker.

Wat moet je zelf betalen bij private lease?
Je hoeft zelf alleen de brandstof en/of stroom te bepalen. Natuurlijk betaal je ook zelf de kosten voor het schoonmaken van je private lease auto.

Wie mag er rijden in mijn private lease auto?
Bij vrijwel alle aanbieders mag je iemand anders in jouw private lease auto laten rijden. Vanzelfsprekend is dat die persoon over een geldig rijbewijs moet beschikken.

Hoe werkt de verzekering bij private lease?
De aanbieder zal zorg dragen voor het verzekeren van de auto. Vaak (maar niet altijd) zal de verzekering op naam van de leasemaatschappij worden afgesloten.

Blijven mijn schadevrije jaren behouden bij private lease?
Tijdens de leaseovereenkomst bouw je geen schadevrije jaren op. Na het verlopen van de overeenkomst kun je een verklaring van schadevrije jaren opvragen bij je leasemaatschappij. Met deze verklaring kun je de schadevrije jaren toe laten voegen aan je huidige schadevrije jaren bij een verzekeringsmaatschappij.

Mag ik een private lease auto aanpassen?
Je mag een private lease auto vrijwel nooit modificeren. Sommige aanbieders staan op verzoek het (bijvoorbeeld) chip tunen van een motor toe. Je kunt het beste de voorwaarden van een specifieke aanbieder raadplegen of contact opnemen met de klantenservice.

Kun je een private lease contract op een andere naam zetten?
Bij de meeste private lease partijen kun je jouw contract op een andere naam laten zetten. Vaak wordt dit gedaan om een hypotheek aan te kunnen vragen. Een private lease auto heeft namelijk een flinke invloed op je leencapaciteit.

Mag je een private lease auto wrappen?
Je mag bij veel private lease aanbieders de auto die je least wrappen. We raden je aan voordat je hiermee aan de slag gaat voor de zekerheid bij je aanbieder te informeren. Uiteraard moet bij inleveren van je lease auto de wrap verwijderd worden.