Private lease ervaringen: Remco Slump

Shane JebbinkShane Jebbink11 augustus 2022 om 14:45

Door alle aanbieders, prijzen, opties, contractvoorwaarden en eventuele boetes kan private lease aanvoelen als een intimiderend fenomeen. Maak ik de juiste keuze? Heb ik genoeg research gedaan? Het zijn vragen waar iedereen die voor private lease kiest tegenaan loopt.

private-lease-ervaringen

Daarom nemen we een kijkje naar de private lease ervaringen van iemand die al een contract heeft afgesloten. Door welk keuzeproces is deze persoon gegaan? We gaan hierin op zoek naar de mensen achter private lease. Dit keer praten we met journalist Remco Slump, die samen met zijn vriendin voor een elektrische private lease-auto heeft gekozen. Waar liep hij tegenaan? Welke tips zou hij anderen meegeven?   

Remco Slump

Waarom heb je gekozen voor private lease?

Mijn vriendin is van baan gewisseld en krijgt bij haar nieuwe werkgever een mobiliteitsbudget. Dat wil zeggen dat ze ongeveer 1000 euro bruto per maand krijgt om zelf haar vervoer te regelen. Nadat we het nettobedrag hadden bepaald, zijn we gaan bedenken wat handig is in onze situatie. 

Al snel kwamen we bij private lease uit, ook omdat alle kosten daar bij elkaar gebundeld zijn. Zo hoeven we ons geen zorgen te maken over de verzekering, belasting, onderhoud, enzovoort. Samenvattend: we wilden een nieuwe leaseauto rijden en konden dit budget daarvoor gebruiken. 

Heb je gekozen voor een elektrische auto en waarom? Was daarin private lease doorslaggevend, of wilde je al elektrisch gaan rijden?

We hebben inderdaad voor een elektrische auto gekozen. We hebben berekend hoe duur het zou zijn om een benzine-, diesel-, of elektrische auto te nemen en laatstgenoemde was het voordeligst. Dat had er mede mee te maken dat we in aanmerking kwamen voor subsidie vanuit de overheid.

Private lease heeft wel bijgedragen aan de keuze. Als we de auto die wij hebben gekozen zouden moeten kopen waren we bijna 45.000 euro kwijt. Een auto hou je meestal tussen de vier en zes jaar en tegen die tijd is hij waarschijnlijk al verouderd, omdat de ontwikkeling van elektrische auto’s heel hard gaat. Wat de auto na vijf jaar nog waard is, is om die reden onzeker. Dat is een probleem dat private lease wegneemt. 

Voor welke auto heb je gekozen en waarom?

We hebben gekozen voor een Peugeot e-2008. De auto past in ons budget, hij kost ongeveer 550 euro per maand. We wilden niet het volledige bedrag gebruiken, omdat we ook de stroom die we voor de auto laden uit dat budget wilde halen. Daarnaast hebben we nu kunnen kiezen voor de duurste uitvoering met alle opties. We vinden dat prettig, zo’n mooi uitgeruste auto. Tevens wilde mijn vriendin graag een SUV

peugeot-2008
De Peugeot e-2008

Met dat in gedachte bleven er twee opties over: de Peugeot e-2008 en de Opel Mokka-e. Auto’s als de Kia Niro en de Volkswagen ID4 vielen niet in het budget of enkel als relatief kale versie. Het is de e-2008 geworden omdat Peugeot op dat moment korting gaf op zijn elektrische modellen. We hebben simpelweg gekeken naar wat het voordeligst is, verder maakte het ons niet uit welke auto het zou worden. 

Welke factoren waren uiteindelijk doorslaggevend?

De levertijd zou eigenlijk drie maanden zijn, maar dat is negen maanden geworden. Dat ligt aan het chiptekort, dat heeft niets met private lease of de aanbieder te maken. De contractvoorwaarden zijn wel een interessant en opvallend punt geweest. We wilden graag een contract voor vier jaar afsluiten, maar de verkoper van de Peugeot-dealer waar we zijn geweest gaf aan dat het beter was om een vijfjarig contract af te sluiten. 

Vervolgens kunnen we na vier jaar het contract opzeggen. De boete die volgt is lager dan het extra bedrag dat we kwijt zouden zijn als we een contract voor vier jaar zouden afsluiten. Al met al was het in ons geval dus voordeliger om een vijfjarig contract aan te gaan, zelfs als we dat na vier jaar willen opzeggen.

Hetzelfde gold voor de kilometrage (het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden) die we moesten opgeven. We wilden gaan voor 25.000 kilometer, maar de verkoper zei dat we in dit geval beter voor 23.000 kilometer konden gaan. De boete die we eventueel moeten betalen als we daar overheen gaan is goedkoper dan in eerste instantie 25.000 kilometer afspreken.

Kijk voor meer informatie over de prijsopbouw van een private lease contract naar het artikel: Hoe wordt een private leaseprijs bepaald?

Voor welke aanbieder heb je gekozen en waarom?

We hebben voor Peugeot Private Lease gekozen. Toen we dat hadden gedaan, zijn we naar een dealer bij ons in de buurt gegaan. Dan konden we een proefrit maken. We vonden het bovendien verhelderend om met de verkoper over de voorwaarden te praten, dat maakte het makkelijker en duidelijker voor ons.

Natuurlijk is het vrij eenvoudig om online een contract af te sluiten bij verschillende aanbieders, maar in dit geval voelde het voor ons beter om in gesprek te gaan bij de dealer. Wel hebben we eerst allerlei online prijsvergelijkers gebruikt bij onze zoektocht.

Welke keuzes ben je in het contract nog tegengekomen?

Elke optie die je bij de auto optelt, komt uiteraard bovenop het maandbedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan winterbanden. Daar hebben we niet voor gekozen omdat wij het idee hebben dat het niet heel noodzakelijk is met de zachte winters die Nederland heeft.

Je kunt ook kiezen voor zaken als vervangend vervoer in het geval van onderhoud of reparatie aan je private lease-auto. Ook daar hebben we niet voor gekozen omdat we het niet noodzakelijk vinden.

Waar ben je tegenaan gelopen tijdens het proces? Wat viel mee of juist tegen?

Er zit nogal wat rekenwerk in je keuze. Welke contractduur moeten we kiezen en welk kilometrage? Maar daarvoor zijn we ook al aan het rekenen geslagen, om te bepalen wat voordeliger zou zijn: een auto op benzine, diesel of elektriciteit. 

Welke bronnen heb je gebruikt om je te informeren, kan je daar voorbeelden van geven?

Er zijn veel leasemaatschappijen en veel private lease vergelijkers. Zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is een uitdaging om een duidelijke vergelijker te vinden. 

Heb je een tip die je aan mensen die private lease overwegen zou willen geven? 

Het is een behoorlijke beslissing die je neemt, je gaat een grote financiële verplichting aan. Ik denk dat je beter te veel research kan doen dan te weinig.

Wil jij ook gaan private leasen? Kijk dan hier voor de beste private lease deals.