De draaicirkel van een auto

Shane JebbinkShane Jebbink9 augustus 2022 om 16:43

Wanneer je de specificaties van een auto bestudeert zie je tussen het aantal pk’s, het gewicht en de omvang van de auto ook de draaicirkel staan. Maar wat houdt een draaicirkel in? Hoe wordt dit gemeten? Waarom en waarvoor is de draaicirkel relevant? In dit artikel kom je alles te weten over de draaicirkel.

draaicirkel-auto

Wat is een draaicirkel en waarom is dit relevant?

De draaicirkel van een auto is de ruimte die een auto nodig heeft om een volledige u-turn te maken. Deze definitie wordt gebruikt om te bekijken hoe wendbaar een auto is. Dit is belangrijk om te bepalen welke manoeuvres makkelijk uit te voeren zijn met de auto en welke niet. 

In alledaagse situaties kun je dan denken aan draaien en keren, parkeren (in het bijzonder fileparkeren) of scherpe bochten. Hoe kleiner de draaicirkel van een auto is, hoe makkelijker deze situaties worden gemaakt voor je. Een kleine draaicirkel kan dus een hoop comfort bieden. Afhankelijk van je situatie kan het een belangrijke specificatie zijn in de zoektocht naar je nieuwe auto. 

Hoe wordt een draaicirkel gemeten?

De draaicirkel van een auto wordt berekend in een formule. Omdat wiskunde waarschijnlijk niet je favoriete vak was op de middelbare school zullen we je het technische verhaal besparen, maar in de essentie gaat het om de baan die de buitenste banden afleggen om volledig om te draaien.

Om gevoel bij je auto te krijgen kun je ook zelf je draaicirkel testen door simpelweg je stuur zo ver als mogelijk naar een kant te positioneren en te kijken hoeveel ruimte je auto nodig heeft om volledig te draaien. 

Vijf auto’s op lieverprivatelease.nl met een kleine draaicirkel

Als je vaak te vinden bent in het stadsverkeer of je in een andere omgeving woont waar scherpe bochten en fileparkeren dagelijkse kost zijn biedt een auto met een kleine draaicirkel je veel comfort. 

Je hoeft je niet meer zorgen te maken of deze manoeuvres wel lukken met je auto. Voor de mensen die het zichzelf makkelijk willen maken hebben we een lijst opgesteld van de meest wendbare auto’s die beschikbaar zijn op lieverprivatelease.nl: 

Smart Fortwo

Deze auto heeft zoals de naam al doet vermoeden maar twee zitplekken, waardoor de Smart Fortwo klein van stuk is. Dit maakt de hatchback een uitstekende kandidaat als stadsauto. De auto heeft slechts 6,95 meter nodig om volledig te draaien, waarmee de Fortwo de kleinste draaicirkel van alle productieauto’s heeft. 

Wanneer je je kilometers voornamelijk in de stad aflegt, maximaal één bijrijder per rit meeneemt en inparkeren je nachtmerries bezorgt is de Fortwo een ideale keuze. Vind hier de beste Smart Fortwo private lease deal voor je trouwe stadskompaan.

smart-fortwo

Renault Twingo

De Twingo is al sinds zijn lancering in 1993 een van de meest populaire compacte hatchbacks in Nederland. Renault heeft door de jaren heen verschillende designs voor de Twingo gepresenteerd, waar vooral de derde en meest recente generatie zich het beste leent voor deze lijst. 

Omdat Renault het motorblok heeft verplaatst naar de achterkant van de auto heeft de Twingo een indrukwekkend kleine draaicirkel van 8,7 meter. Wil jij je binnenkort je nieuwe Twingo makkelijk inparkeren op je lokale parkeerplaats? Kijk dan hier voor een goede Renault Twingo private lease deal. 

renault-twingo

Mitsubishi Space Star

De oplettende lezer zal een patroon ontdekken in de lijst. Compacte stadsauto’s zijn perfect om te kunnen manoeuvreren in krappe ruimtes. De Mitsubishi Space Star is daar geen uitzondering op. 

Met een draaicirkel van 9,2 meter zijn maar weinig manoeuvres onmogelijk voor de Japanse hatchback. Daarnaast is de Space Star zeer voordelig. Bekijk hier een passende Mitsubishi Space Star private lease deal.

mitsubishi-space-star

Fiat 500

Deze stijlvolle en hippe Italiaan behoort al jaren tot het stadsbeeld in Nederland. Na de uiterst succesvolle herlancering van het model in 2007 lijkt Fiat met zijn nieuwe Fiat 500 en 500e weer een schot in de roos te hebben geschoten. Buiten de stijlvolle looks heeft de auto nog een groot voordeel. Met een draaicirkel van 9,2 meter is de stadsauto ook zeer wendbaar te noemen. 

Zo beweeg je jezelf met speels gemak door de drukste stad. Als jij na deze tekst al aan het fantaseren bent over de kleur van je nieuwe Fiat 500, vind je hier de beste Fiat 500 private lease deal.

Volkswagen Up

Weer zo’n compacte stadsauto die zijn type eer aan doet. De Up kwam in 2011 op de markt als klein broertje van de Polo en deed dat met verve. Ook de laatste auto op deze lijst blijft onder de 10 meter met een draaicirkel van 9,8 meter. 

Ook de Up is gemakkelijk te manoeuvreren op plekken die je normaal gesproken zouden laten zweten. Wil jij het jezelf makkelijk maken met dit fraaie wagentje? Vind hier de beste Volkswagen Up private lease deal.