Hoe wordt een private leaseprijs bepaald?

Shane JebbinkShane Jebbink9 augustus 2022 om 16:01

Wanneer je niet zomaar de prijs van een nieuwe auto kan of wil betalen, maar wel graag in een nieuwe auto wil rijden, is private lease een uitstekende oplossing. Met deze vorm van huren betaal je een vast maandelijks bedrag voor een nieuwe auto. Dit is tevens handig zodat je grip hebt op je autokosten en je nooit voor vervelende tegenvallers komt te staan (op de stijgende benzineprijzen na).

auto-reis

Het bedrag dat je maandelijks moet betalen spreek je van tevoren in de vorm van een soort abonnement af met de private lease-aanbieder. Maar hoe wordt die prijs bepaald? Welke aspecten bepalen hoe hoog de prijs wordt? Welke kosten worden wel of niet meegenomen bij private lease? Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte van wat private lease inhoudt, hoe de prijs is opgebouwd en of private lease bij jouw situatie past. 

Wat is private lease?

Private lease is een relatief nieuw begrip en is erg in opkomst. Het is een handige manier om zonder in één keer een hoop geld uit te geven toch een nieuwe auto te rijden. Ook voorkomt het een hoop hoofdpijn wanneer je de auto naar de monteur moet brengen. De onderhoudskosten zijn namelijk inbegrepen bij het vaste maandbedrag. Wegenbelasting is nog een kostenpost die in het maandbedrag wordt verwerkt. 

Contractvoorwaarden

De contractvoorwaarden die je afspreekt met je private lease-aanbieder bepalen wat er gebeurt wanneer je schade rijdt of met pech langs de weg komt te staan. Zo is er een eigen risico verwerkt in het geval van schade. De hoogte van dat eigen risico verschilt per contract en per aanbieder. Soms is het mogelijk om een kleiner eigen risico in het contract te zetten tegen extra maandelijkse betaling. 

Pechhulp zorgt in sommige gevallen voor een meerprijs, terwijl vervangend vervoer vrijwel altijd standaard in een pakket zit. Na hoeveel dagen je dit vervangende vervoer ontvangt varieert wel per aanbieder. Soms is het mogelijk om tegen een meerprijs voor direct vervangend vervoer te kiezen. 

Ook kunnen je schadevrije jaren van invloed zijn op je maandbedrag. Zo kan je maandbedrag stijgen bij relatief weinig schadevrije jaren, maar kan het maandbedrag juist verminderen bij een hoger aantal schadevrije jaren. Ook is het belangrijk in de gaten te houden of je schadevrije jaren worden doorgeteld bij je private leasecontract, aangezien dit per aanbieder verschilt. 

Je kan dus zelf je contract aanpassen op de hoeveelheid zekerheid die je wilt ervaren, waarmee je dus je maandbedrag redelijk kan sturen. Kosten die niet in het contract zitten en dus voor je eigen rekening komen zijn brandstofkosten, mogelijke boetes en schoonmaakkosten.

Wat bepaalt de maandprijs?

Zoals eerder vernoemd betaal je met private lease een vast maandelijks bedrag. Dit bedrag kan qua hoogte zeer uiteenlopen. Dit hangt af van verschillende factoren. Allereerst ligt de grootste bepalende factor bij het type auto dat je kiest. Zo is een compacte stadsauto maandelijks een stuk goedkoper dan een grote SUV. Ook kunnen er grote verschillen zitten tussen automerken. 

Tevens gaan de prijzen die in eerste instantie aan je getoond worden om de standaarduitrusting van de desbetreffende auto. Mocht je de auto willen uitrusten met aanvullende opties, betaal je hiervoor een meerprijs. Voorbeelden van deze extra opties zijn upgrades voor het interieur, een andere kleur of een krachtigere motor. 

Voorbeeld optieopbouw

Neem bijvoorbeeld de Hyundai i10. De standaard Comfort-versie van de Koreaanse hatchback is vanaf €279,- per maand te leasen bij de ANWB. Als je geen fan bent van de standaard witte kleur (ook wel ‘Atlas White’) kun je deze voor €8,- per maand veranderen in opties zoals ‘Phantom Black’, ‘Dragon Red’, of ‘Mangrove Green’. 

Mocht je het dak graag in een contrasterende zwarte kleur zien (dus niet mogelijk als je al voor zwart kiest als basiskleur) betaal je maandelijks €5,- extra. Een extra afneembare trekhaak kost je maandelijks €25,-, terwijl de winterbanden-upgrade mogelijk is voor een additionele €20,-. 

Vervolgens heb je keuze tussen verschillende upgrade-pakketten. Zo kies je voor €15,- per maand voor het ‘Comfort Smart’ pakket, waardoor je onder andere de beschikking krijgt over een multimediascherm en een achteruitrijcamera. De ‘Premium’ upgrade ter waarde van €25,- per maand biedt je onder andere airconditioning, parkeersensoren en elektrische raambediening. 

Voor €35,- per maand kun je de handgeschakelde versnellingsbak inruilen voor een automatische variant, terwijl je voor €70,- extra de upgrade maakt naar de N-line versie van de i10. De N-line i10 beschikt over een beduidend krachtigere motor (100 pk, ten opzichte van 67 pk in de standaard ‘Comfort’). Buiten deze motorische upgrade krijgt het interieur met onder andere verschillende aluminium- en ledertoevoegingen een opwaardering. 

De volledig uitgeruste Hyundai i-10 N-line

Overige pijlers maandprijs

Een andere belangrijk pijler van de prijs is het kilometerpakket dat je als leaser kiest. Voor je het contract afsluit bepaal je hoeveel kilometers je verwacht te gaan rijden met de auto. Hoe meer kilometers je verwacht te gaan rijden, hoe duurder het contract op maandelijkse basis wordt. 

Dit is ook logisch, aangezien er bij meer gebruik van de auto sneller slijtage optreedt waardoor eerder onderhoud nodig is. Mocht je meer kilometers rijden met de auto dan dat in het contract is vastgelegd betaal je hier een extra bedrag over. Daarom is het van belang dat je goed berekent hoeveel kilometers je ongeveer gaat rijden. 

Tenslotte is de looptijd van het contract van belang bij de prijsopbouw. Zo zijn langdurige contracten voordeliger dan kortere verbintenissen. Hoe meer flexibiliteit je als leaser dus wil hebben, hoe kostbaarder het contract wordt. 

Hoe hoog het maandbedrag uitvalt heb je dus als leaser zelf deels in de hand. Hierdoor zijn er voor mensen in allerlei verschillende situaties passende deals te vinden. Past private lease bij jou en wil je kijken naar de mogelijkheden? Zoek dan hier naar de beste private lease deals voor jou.